19 Aralık 2014 Cuma

CentOS İndirme Linkleri

DVD ISO : http://isoredirect.centos.org/centos/7/isos/x86_64/CentOS-7.0-1406-x86_64-DVD.iso

EVERYTHİNG ISO : http://isoredirect.centos.org/centos/7/isos/x86_64/CentOS-7.0-1406-x86_64-Everything.iso

CentOS Sistem Gereksinimleri

- Pentium 3 ve üzeri bir işlemci
- Minimum 512 MB RAM
- Minimum 4-5 GB HardDisk

CentOS

  Günümüzde Linux tabanlı sunucular önemli bir yere sahip olmaya başladı. Özellikle blogların artması ve SEO ayarlarından dolayı birçok kullanıcı aynı özelliklerin Windows Server'larda olmasına rağmen Linux sistemler tercih sebebi oluyor.
  Linux tabanlı işletim sistemleri kullanım açısından zor gözükse de düşük sistem gereksinimleri ile sorunsuz çalışır.
  CentOS RedHat firmasının dağıtımı olan RedHat Enterprise Linux(RHEL) kaynak kodları üzerine kurulu ve bu dağıtım ile uyumlu bir Linux dağıtımıdır.

Çoklu Ortam Yazılımı Nedir ?

Yazı, ses, grafik, animasyon gibi değişik veri tiplerini kullanarak geliştirilen yazılımlara çoklu ortam yazılımı denir. Bu ortamlar öğrenciye kendi öğrenmesinin kontrolünü vererek daha fazla özgürlük sağlamaktadır. Öğrenme güçlüğünü ortadan kaldırır. Eğitimi daha zevkli ve anlaşılır bir hale getirir.

14 Aralık 2014 Pazar

PDF Nasıl Oluşturulur ?

Word'de hazırladığımız bir belgeyi pdf dosyasına çevirmek için yapılması gereken işlem :

Save As Adobe PDF yazan bölüme tıklamak.  Ve kaydet diyerek pdf oluşturmuş oluyoruz.

9 Aralık 2014 Salı

Resim Boyutlandırma ASP.NET

İlk olarak bir web form sayfası açıyoruz. Sayfamıza FileUpload nesnesi ve bir buton ekliyoruz. Using kısımlarını yazıyoruz;


Ve button_1e kod yazıyoruz. 


Ve resim boyutlandırılabiliyor..


Asp.Net Veri Listeleme

Asp.Net te veri listelemek için birçok yöntem bulunmaktadır. Ben DataListle listelemekten bahsedeceğim. İlk olarak veri eklenmesi gerekir. Veri eklenmezse liste yapılmaz o yüzden ilk olarak veri eklemek gerekir. Veri eklemek için veri tabanı bağlantısı gerekir.  Onun için ilk olarak using bölümü tanımlanır.


Daha sonra OledbConnection ve OledbCommand bölümleri yapılır bağlantılar oluşturulur. Button_1 in click özelliğine yazılır.

Şu anda kayıt girilmiş bulunmaktadır. Şimdi DataList ekliyoruz sayfamıza. DataListten veri tabanını seçerek verileri çekeriz.


7 Aralık 2014 Pazar

Androidde Sensör Uygulaması

  • Sensor.TYPE_ACCELEROMETER : Telefon sağ sol hareket ettikçe değer düşüp yükselir. Hareketine göre o yöne bir kayma görülür.
  • Sensor.TYPE_GYROSCOPE : Accelerometer gibidir fakat tek farkı değer derece cinsindendir.
  • Sensor.TYPE_LIGHT : Cihazın bulunduğu yerin aydınlanma değerini verir.
  • Sensor.TYPE_MAGNETIC_FIELD : Adından da anlaşıldığı gibi manyetik alan üzerinde yatay dikey düşey değer verir.
  • Sensor.TYPE_PRESSURE : Basıncı ölçen sensördür. KiloPascal değerini döndürür.
  • Sensor.TYPE_TEMPERATURE : Temperature sıcaklık anlamına gelmektedir. Ortamdaki sıcaklığı ölçer.
  • Sensor.TYPE_PROXIMITY : Mesafe hesaplamaya yarayan bir sensördür.

3 Aralık 2014 Çarşamba

Akıllı Şebeke Nedir ?

Akıllı şebeke; tedarikçi ve tüketici arasında karşılıklı elektronik İletişimin sağlanması amacıyla akıllı sayaç ve izleme sistemlerinin elektrik şebekelerine eklenerek elektrik şebekelerinin izlenmesi, güncellenmesi ve sürekli güvenilir, kaliteli olarak dağıtım yapılırken kullanıcı güvenliğinin sağlanması gereken bir yaklaşımdır.

Game Maker Oyun Programı

Game Maker


Game Maker, Prof. Mark Overmars tarafından Delphi programlama dili ile geliştirilmiş bir oyun yapımı programıdır.
Game Maker'ın ücretli sürümü ve ücretsiz sürümü vardır. Ücretsiz sürümü dll kullanımı, multiplayer oyun desteği ve gelişmiş GML (Game Maker Language) komutları gibi bazı özellikleri desteklemez. Ücretli sürümünde ise bu sınırlamalar bulunmamaktadır. Game Maker'ın ücretsiz veya ücretli sürümü kullanılarak oluşturulan oyunlar herhangi bir lisans ile dağıtılabilir ya da satılabilir.
Game Maker, exe uzantılı dosyalar üretir. Programın kaynak kodunun dosya formatı sürüm 4 ve 5 için gmd, sürüm 6 için gm6, sürüm 7 ve 8 için gmk'dır.




Temel Özellikler 

Game Maker Direct3D kullanır ve sınırlı da olsa 3 boyutlu grafik ve modellere destek verir.
Programdaki partikül sistemi ile yağmur, kar, bulutlar, ateş, yıldırım, duman, patlama ve daha birçok efekt oluşturulabilir. Programın içinde bulunan aksiyon kütüphanesinde birçok hazır efekt vardır. Aksiyon kütüphanesi haricinde istenirse GML ile tamamen kullanıcıya özgü bir efekt geliştirilebilir.
Aksiyon kütüphanesi bir oyunun yapımında gerekebilecek temel işlemleri kod yazmadan kullanabilmek için geliştirilmiştir. Örnek olarak, bir patlama efekti sürükle-bırak yöntemi ile oyuna eklenebilir, efektin rengi, boyutu ve nerede gözükeceği gibi ayarlar tek satır kod yazmadan belirlenebilir. Hazır aksiyonlar kullanarak karmaşık oyunlar geliştirilebilse de, Game Maker'ın gerçek gücünün ortaya çıkması için GML dili kullanılmalıdır.
Game Maker dll'ler ve ek aksiyon kütüphaneleri ile geliştirilebilir. dll desteği sayesinde Game Maker'a birçok özellik eklenebilir. Buna verilebilecek en iyi örnek MySQL desteğidir.
Game Maker, içinde resim düzenleyicisi ile birlikte gelir. Resim düzenleyicisi profesyonel özelliklerden yoksun olsa da temel işlemler için oldukça yeterlidir. Game Maker ile grafiklerin yanı sıra seslere de efekt verebilmek mümkündür, ama bu özellik çok sınırlıdır.




Yapı

Game Maker, betik dili ile oldukça esnek bir geliştirme ortamı sağlamasının yanı sıra, sürükle-bırak yöntemleri ile programlamaya yabancı olanların da kolayca oyunlar geliştirebilmesi için yaratılmış bir programdır.
Game Maker, daha çok 2 boyutlu oyunlar üzerine yoğunlaşmıştır. Ancak diğer benzer programların aksine oldukça esnektir ve çeşitli tiplerde oyunlar geliştirmeye uygundur. Bu oyunlara örnek olarak platform oyunları, simülasyonlar, FPS, TPS ve multiplayer oyunlar da verilebilir. Programın kullanımı diğer oyun yapma programlarına göre çok daha kolaydır. Program içerisinde örnek oyunlar da mevcuttur.
Bir Game Maker projesi çeşitli bölümlerden oluşur:
Odalar: Bir oyunu çalıştırabilmek için en azından bir oda oluşturmak gerekir. Oyun ile ilgili her şey odalarda geçer ve her şey odalar sayesinde ekrana yansıtılır. Bir oyunun her bölümü farklı bir odada geçebilir. Aynı zamanda her arabirim ekranı için de ayrı bir oda kullanılabilir (giriş, ayarlar, bölüm seçimi ekranları, vb.). Oda sayısı tercihi kullanıcıya bırakılmıştır .
Nesneler: Nesneler oyunun iş yapan parçalarıdır. Nesneler oyundaki her türlü varlığı (karakterleri, düşmanları, kurşunları, duvarları vb.) canlandırır. Aynı zamanda görünmez nesneler de olabilir. Görünmez nesnelerin amacı belirli kodları çalıştırmaktır. Örnek olarak, oyunda her 20 saniyede bir düşman çıkmasını sağlayan kod görünmez bir nesne ile çalıştırılabilir. Nesneler "olaylara" tepki verirler. Bir nesnenin oluşturulmasını, yok olmasını, üzerine tıklanmasını, odanın dışına çıkmasını, başka bir nesne ile çarpışmasını, klavyeden bir tuşa basılmasını ve benzeri birçok olay nesnelere örnek olarak verilebilinir. Olaylar aksiyonları çağırır. Aksiyonlar bir olay gerçekleştiğinde ne olacağını belirlerler. Aksiyon listesine aksiyon kütüphanesinden hazır aksiyonlar konulabileceği gibi GML kodları yardımı ile oluşturulan aksiyonlar da çalıştırılabilir.
Sprite'lar: Her türlü grafik ve animasyonları oluştururlar. Nesnelere oyun tasarımı sırasında atanabilir ya da dinamik olarak çizdirilebilirler.
Betikler: Betikler kodları oluştururlar. Nesnelerin içinden çağrılırlar.
Yazı tipleri: Oyunda kullanılacak yazılar farklı yazı tiplerinde olabilir. Ayrıca, eklenen yazı tipleri kullanıcının bilgisayarında olmasa da çalışır.
Sesler: Oyuna eklenen her türlü sesler.
Arkaplanlar: Oyunda kullanılacak arkaplan resimleridir. Bir grafik herhangi bir aksiyon içermiyorsa arkaplan olarak eklenmelidir.
Yollar: Belirli bir yolu izlemesi istenen nesneler için yollar tanımlanabilinir. Örnek olarak, oyunda sürekli belirli bir alanda dolaşan bir karakter için bir yol belirlenebilir.
Zaman Çizelgeleri: Nesnelere belirli zamanlanmış görevler yaptırmak için kullanılırlar.





Sistem Gereksinimleri 

Game Maker 8.x için sistem gereksinimleri
Windows 2000, Windows XP, Windows Vista veya Windows 7
DirectX 8 veya üstü
En az 32 MB video hafızası olan DirectX 8 uyumlu ekran kartı
Pentium veya üstü işlemci
DirectX 8 uyumlu ses kartı
128 MB veya üstü RAM
800x600 veya üstü ekran çözünürlüğü
16 bit veya 32 bit renk desteği

__________________________________________________ __

Game Maker 7.x için sistem gereksinimleri
Windows 2000, Windows XP, Windows Vista veya Windows 7
DirectX 8 veya üstü
En az 32 MB video hafızası olan DirectX 8 uyumlu ekran kartı
Pentium veya üstü işlemci
DirectX 8 uyumlu ses kartı
128 MB veya üstü RAM
800x600 veya üstü ekran çözünürlüğü
16 bit veya 32 bit renk desteği

__________________________________________________ __

Game Maker 6.x için sistem gereksinimleri
Microsoft Windows 98, Windows 2000, Windows ME, veya Windows XP
DirectX 8 veya üstü
En az 16MB video hafızası olan DirectX 8 uyumlu ekran kartı (32MB veya üstü tavsiye edilir)
Pentium veya üstü işlemci
DirectX 8 uyumlu ses kartı
64MB veya üstü RAM
800x600 veya üstü ekran çözünürlüğü
16 bit veya 32 bit renk desteği

__________________________________________________ __

Game Maker 5.x için sistem gereksinimleri
Microsoft Windows 98, Windows NT 4, Windows 2000, Windows ME, veya Windows XP
Windows uyumlu ekran kartı
DirectX 6 veya üstü
Pentium veya üstü işlemci
800x600 veya üstü ekran çözünürlüğü
16 bit veya 32 bit renk desteği

Game Maker'ın "6.x" ve daha düşük versiyonları ve onlarla oluşturulan ".exe" dosyaları "Windows Vista ve Windows 7" ile uyum probleminden ötürü çalışma problemlerine neden olabilmektedir.




__________________________________________________ __

Eleştiriler 

Game Maker genellikle çok karmaşık projelerde performansının düşmesi nedeni ile eleştirilmektedir. Ayrıca, kullandığı motor yapısıyla oyunun FPS değerini düşürür.

Güneş Paneli ve Hücreleri / Hücre Bozulmalarına Çözüm Önerisi

GÜNEŞ PANELİ VE HÜCRESİ


GÜNEŞ PANELİ
Güneş paneli, üzerinde güneş enerjisini soğurmaya yarayan birçok güneş hücresi bulunduran bir enerji kaynağıdır. Bir diğer adı fotovoltaik paneldir. Güneş panellerinin yapısında bir yarı iletken olan silisyum elementi bulunur. Paneller, gölgeli havalarda bile önemli miktarda elektrik enerjisi üretebilmektedir.


GÜNEŞ PANELİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR :
Fiyatı: Bir güneş panelinin fiyatı büyüklüğüne, dayanıklılığına ve çeşidine göre değişiklik gösterir. Ayrıca farklı firmaların farklı kalitedeki ürünleri de fiyat açısından farklılık gösterir. Aşağıdaki linkte çeşitli firmaların çeşitli büyüklükteki panellerinin fiyatlarını görebilirsiniz.

Büyüklüğü:
 Bir solar panelin büyüklüğü veya yüzey alanı onun ne kadar vat üreteceğini doğrudan etkiler. Solar panel büyüklüğünün yani sıra panelin çeşidi baksa bir değişle teknolojisi de vat değerini doğrudan etkiler. Bu konuda daha fazla bilgi için aşağıdaki makaleye göz atabilirsiniz.

Dayanıklılığı: Anlaşıldığı gibi bir solar panelin özellikleri birbirleri ile bağlantılıdır. Ayni şekilde bir panelin dayanıklılığı doğrudan fiyatını etkiler ve yine doğrudan panelin teknolojisine bağlıdır. Ayrıca daha kaliteli ürünler daha dayanıklı ve uzun omurludur. Uzun omurlu güneş panelleri yatırımın geri dönüşü açısından tercih edilmelidir.

Çeşidi: Solar panellerin üretiminde değişik teknolojiler kullanılmaktadır. Bu teknolojiler, bir solar panelin fiyatını, büyüklüğünü ve dayanıklılığını doğrudan etkiler. Yeni teknolojilerin güneş enerjisi üretme performansı daha yüksektir. Yani aynı yüzey alanından daha fazla enerji üretirler. Fakat bu özellikleri fiyatlarının yüksek olmasına yol acar.

 GÜNEŞ PANELİ ÇALIŞMA MANTIĞI

Güneş ışığı foton adı verilen küçük enerji paketlerinden oluşur. Her dakika güneşten gelen fotonlar dünyanın bir yıllık enerji tüketimine yetecek kadar enerjiyi dünyamıza ulaştırırlar.
Güneşten gelen bu enerjiyi kullanarak elektrik üretme amaci ile güneş panelleri, başka bir deyişle fotovoltaik paneller kullanılır.
Güneş panelleri yani Fotovoltaik paneller , birçok solar hücreden oluşur. Bu hücreler silikon adı verilen ve dünyamızda çokça bulunan elementlerden yapılır.Herbir hücre, aynen pillerde de olduğu gibi, elektrik akimi yaratmak için bir pozitif ve bir negatif katmandan oluşur.
Güneşten gelen fotonlar güneş panelinin üzerinde bulunan bahsettiğimiz bu hücreler tarafından emildiklerinde, açığa çıkan enerji elektronların özgürce hareket etmelerine yol açar.
Elektronlar panelin alt kışıma doğru yol alır ve bağlantı kablosundan dışarı çıkarlar. Elektronların bu akımına elektrik denir.
İstenilen enerji miktarına göre solar hücreleri bir araya getirip birçok farklı alanda kullanmak ve enerji üretmek mümkündür. Kullanılan panelin boyutu yapılacak ise göre değişse de, işleyiş prensibi aynidir.

Fotovoltaik sistemlerin güneş enerjisinden elektrik enerjisi ürettiğini bilmekteyiz. Fakat bu şekilde elektrik üretmek için sadece güneş panelleri yeterli değildir. Bir fotovoltaik sistem güneş panelinin dışında birçok cihazın bir arada kullanılmasını gerektirir.


KULLANILAN MALZEMELER VE ÖZELLİKLERİ

 Inverter(çevirici):
Inverter bir fotovoltaik sistemin önemli bileşenlerinden biridir. Görevi Doğru akimi alternatif akıma çevirmektir. Güneş panelleri tarafından üretilen enerji doğru akimdir. Doğru akıma bir başka örnek ise pillerdir. Buna karşılık şehir şebekesinden gelen akim alternatif akimdir.
Bir inverterde bulunması gereken önemli özellikler aşağıda sıralanmıştır:

Otomatik açma/kapama:
 Bu özelliği sayesinde bir inverter evdeki enerji kullanımını algılayıp otomatik olarak kendini acar. Buna karşın herhangi bir enerji kullanımı olmaması durumunda ise kendini otomatik olarak kapar. Böylece fazla enerji harcamaz ve tasarrufa yardımcı olur.

Pil Şarj Etme: İnverter kendi enerjisini kendi pilinden sağladığı için, kendi kendine şarj etme özelliği kullanım acısından büyük bir kolaylık sağlar. Böylece inverter solar panelden gelen enerjinin küçük bir bölümünü kendini şarj etmek için kullanır. Böylece kendi kendine pili azaldığı zaman şarj olur.

Güç Arttırma: Bilindiği gibi çamaşır makinesi gibi büyük cihazlar diğer cihazlara göre daha fazla güç tüketirler yani güç gereksinimleri fazladır. Güç arttırma özelliği olan bir inverter gerektiğinde çıkış gücünü arttırarak bu cihazların düzgün bir şekilde çalışmasını garanti eder.

Bu özelliklerin dışında bilinmesi gereken bir başka önemli nokta ise inverter çeşitleridir. Inverterler iki temel başlık altında incelenebilir.

1. Şehir şebekesine bağlı solar sistemler için senkronize inverter:  Bu inverterler solar panellerden aldıkları enerjiyi evi şehir şebekesinden gelen dağıtım kutusuna iletirler. Böylece bu enerji normal olarak ev içinde kullanılabilir.  Bunun dışında bu inverterler ayni zamanda üretilen enerjinin şehir şebekesine satılmasını da sağlar. Kanunlara ve uygulamalara göre üretilen enerji kadar para elektrik masraflarından düşülür.
2. Şehir şebekesine bağlı olmayan solar sistemler için bağımsız inverter: Şehir şebekesinin olmadığı veya şehir şebekesinin kullanılmak istenmediği durumlarda güneş panellerinden alınan enerjiyi doğrudan evdeki prizlere ileten inverter çeşididir.
Inverter üreten firmalar arasında en bilinenleri ve en kaliteli olanlarından bazıları aşağıda sıralanmıştır:
·                                 Beacon Power
·                                 Exeltech
·                                 Fronius
·                                 SMA
·                                 PV Powered
·                                 Xantrex

3. Pil:
Fotovoltaik sistemler üretilen elektrik enerjisini depolamak için pile ihtiyaç duyar. Böylece gün boyunca depolanan enerji herhangi bir zamanda kullanılabilir.
Arabalarda kullanılan pillerden farklı olarak, fotovoltaik sistemler lead-acid deep cycle denilen şarj edilmede meydana gelebilecek duraklamalara daha toleranslı piller kullanır.
Böylece güneş paneline düşen güneş ışığında meydana gelebilecek aksamalar (gölgelenme, panelin açısının değişmesi gibi) pillerin şarj edilmesini olumsuz etkilemez.
Bir fotovoltaik sistemin pilleri sisteme orantılı olarak değişir. Yüksek enerji üreten sistemlerde bu enerjinin depolanmasını sağlayabilmek için fazla miktarlarda pil kullanılabilir. Bunun yanında bir evin elektrik ihtiyacını karşılamada daha az miktarda pil yeterli olacaktır.
4. Şarj Denetleyicisi:
İsminden de anlaşıldığı gibi şarj denetleyicisi pillerin şarjlarını kontrol etmek için kullanılır. Solar panel ile pil arasına yerleştirilir.


UYGULAMA TÜRLERİ

Uygulamada güneş panelleri temel olarak iki şekilde kullanılır:
1-      Elektrik şebekesinden bağımsız (off-grid veya stand-alone) çalışma
2-      Elektrik şebekesine paralel (on-grid veya grid-tie) çalışma
Elektrik şebekesinden bağımsız çalışan güneş panellerinden elde edilen DC gerilim ile doğrudan bir DC yük (örneğin DC gerilimden beslenen aydınlatma sistemi, trafik sinyalizasyonu) veya bu DC gücün AC güce dönüştürülmesi ile bir AC yük (örneğin buzdolabı veya TV) beslenebilir. Güneş enerjisinin kullanılamadığı gece saatlerinde ve yetersiz olduğu kapalı havalarda yükün ihtiyacı olan elektrik enerjisi sistemde yer alan ve Ah kapasitesi uygun seçilmiş olan akülerden sağlanır. Aküler çoğunlukla şebekeden bağımsız olan türdeki fotovoltaik sistemlerde yer alır ve bu tip uygulamalara has tipik çalışma karakteristiklerine sahiptir. Aküleri aşırı şarj/deşarj durumlarından korumak ve tampon (float) şarj gerilimi ile şarj olmalarını sağlamak için akü şarj denetleyicisinin sistemde yer alması zorunludur. Kullanım alanı daha geniş olmakla birlikte şebekeden bağımsız olan fotovoltaik sistemlerin en yaygın kullanıldığı uygulama alanları şunlardır:
1-      Elektrik enerji iletim ve dağıtım maliyetinin çok yüksek olduğu uzak alanlardaki konutlar
2-      Güvenlik sistemleri
3-      Yol, konut, bahçe vb. aydınlatması
4-      Trafik sinyalizasyon sistemleri
5-      Sulama ve arıtma sistemleri

NEDEN GÜNEŞ PANELİ?

Güneş panelleri,

1-      Sınırsız ve bedava enerji kaynağı olan güneş enerjisini kullanır.
2-      Kullanılması durumunda güneş yörüngesi izleyicileri dışında hareketli, aşınan parçalara sahip değildir.
3-      Uzun kullanım ömrüne sahiptir.
4-      Çevre dostudur; CO2 yaymadığı için yerkürenin ekolojik dengesine olumsuz etkisi yoktur.
5-      Düzenli ve sürekli bakım gerektirmez.
6-      Seri/paralel bağlandığında çıkış güçleri ölçeklenebilir.
7-      Elektrik enerjisinin tüketileceği yere kurulacağı için kablo tesisat maliyeti çok düşüktür.
8-      Çalışması için bir operatöre ihtiyaç duymaz, dolayısıyla işletme maliyeti neredeyse sıfırdır.
9-      Doğal afetlerden etkilenme olasılığı diğer enerji üreten kaynaklara göre daha düşüktür.




GÜNEŞ PANEL HÜCRESİ

Güneş hücreleri (fotovoltaik hücreler), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yarıiletken maddelerdir. Yüzeyleri kare, dikdörtgen, daire şeklinde biçimlendirilen güneş hücreleri alanları genellikle 100 cm² civarında, kalınlıkları ise 0,2- 0,4 mm arasındadır.
Güneş hücreleri fotovoltaik ilkeye dayalı olarak çalışırlar, yani üzerlerine ışık düştüğü zaman uçlarında elektrik gerilimi oluşur. Hücrenin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı, yüzeyine gelen güneş enerjisidir.
Güneş enerjisi, güneş hücresinin yapısına bağlı olarak % 5 ile % 20 arasında bir verimle elektrik enerjisine çevrilebilir. Güç çıkışını artırmak amacıyla çok sayıda güneş hücresi birbirine paralel ya da seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilir, bu yapıya güneş hücresi modülü ya da fotovoltaik modül adı verilir. Güç talebine bağlı olarak modüller birbirlerine seri ya da paralel bağlanarak bir kaç Watt'tan megaWatt'lara kadar sistem oluşturulur. 






GÜNEŞ HÜCRELERİNİN YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER
Güneş pilleri pek çok farklı maddeden yararlanarak üretilebilir. Günümüzde en çok kullanılan maddeler şunlardır:
Kristal Silisyum: Önce büyütülüp daha sonra 200 mikron kalınlıkta ince tabakalar halinde dilimlenen Tekkristal Silisyum bloklardan üretilen güneş pillerinde laboratuvar şartlarında %24, ticari modüllerde ise %15'in üzerinde verim elde edilmektedir. Dökme silisyum bloklardan dilimlenerek elde edilen Çokkristal Silisyum güneş pilleri ise daha ucuza üretilmekte, ancak verim de daha düşük olmaktadır. Verim, laboratuvar şartlarında %18, ticari modüllerde ise %14 civarındadır.
Galyum Arsenit (GaAs): Bu malzemeyle laboratuvar şartlarında %25 ve %28 (optik yoğunlaştırıcılı) verim elde edilmektedir. Diğer yarıiletkenlerle birlikte oluşturulan çok eklemli GaAs pillerde %30 verim elde edilmiştir. GaAs güneş pilleri uzay uygulamalarında ve optik yoğunlaştırıcılı sistemlerde kullanılmaktadır.
Amorf Silisyum: Kristal yapı özelliği göstermeyen bu Si pillerden elde edilen verim %10 dolayında, ticari modüllerde ise %5-7 mertebesindedir. Günümüzde daha çok küçük elektronik cihazların güç kaynağı olarak kullanılan amorf silisyum güneş pilinin bir başka önemli uygulama sahasının, binalara entegre yarısaydam cam yüzeyler olarak, bina dış koruyucusu ve enerji üreteci olarak kullanılabileceği tahmin edilmektedir.
Kadmiyum Tellürid (CdTe): Çokkristal yapıda bir malzeme olan CdTe ile güneş pili maliyetinin çok aşağılara çekileceği tahmin edilmektedir. Laboratuvar tipi küçük hücrelerde %16, ticari tip modüllerde ise %7 civarında verim elde edilmektedir.
Bakır İndiyum Diselenid (CuInSe2): Bu çokkristal pilde laboratuvar şartlarında %17,7 ve enerji üretimi amaçlı geliştirilmiş olan prototip bir modülde ise %10,2 verim elde edilmiştir.
Optik Yoğunlaştırıcılı Hücreler: Gelen ışığı 10-500 kat oranlarda yoğunlaştıran mercekli veya yansıtıcılı araçlarla modül verimi %17'nin, pil verimi ise %30'un üzerine çıkılabilmektedir. Yoğunlaştırıcılar basit ve ucuz plastik malzemeden yapılmaktadır.

 GÜNEŞ HÜCRESİ YAPISINDAKİ BOZULMALARA ÇÖZÜM
Şuan ki sisteme göre güneş paneli hücrelerinde bozulmalar meydana geldiğinde hücrelerin hepsi değişmesi gerekiyor çünkü hücrelerin hepsi birbirine seri olarak bağlıdır. Lehimlenmiştir. Bu şekilde olduğu için sorunlu hücre tespit edilse dahi tek bir şekilde değişim yapılamıyor. Bu da hem zaman kaybı hem de maddi olarak zarar meydana getiriyor.
Bizim düşündüğümüz sistemde güneş hücreleri birbirine seri değil paralel bağlanmalıdır. Bunun sebebi bir basit elektrik devresini düşündüğümüzde ampulleri paralel olarak bağladığımızda herhangi bir ampulde bozulma meydana gelse dahi hepsi çalışmaya devam ediyor. Ve eşit olarak bir çalışma meydana geliyor. Bu sistem örnek alınarak, güneş hücreleri de aynı ampuller gibi + ve – bölümleri olduğu için paralel bir şekilde birbirine bağlandığında ve bağlama şekli lehim değil kablolar olduğunda( bu bağlama sistemi geliştirilebilir, yuva tarzında yapılar yapılabilir) değişim kolaylaşır. Ve herhangi bir hücrede bozulma meydana geldiğinde hepsinde bir değişim durumu oluyordu bu sistemle her hücre ayrı çalışmaktadır. Herhangi birinde sıkıntı çıktığında diğerleri etkilenmez çalışmasına devam eder. Raid 5 denilen cihazın çalışma mantığında olduğu gibi herhangi bir bölmede sıkıntı oluşsa dahi diğerleri bundan etkilenmeyip işine kaldığı yerden devam eder. 

2 Aralık 2014 Salı

Rapor Yazımı

Tez yazım, makale yazım formatı anlatılacaktır.

1)KAPAK

Sıra ile;

- Üniversitenin adı
- Myo nun adı
- Dersin adı
- Konunun adı
- Ödevi yapan kişi, numarası
- Hocanın adı
- Yapılan tarih

2) 2. SAYFA

- Başlık
- Yapan kişiler

ÖZET

- En son yazılır. Diğerlerinden farklı tipte olur. Konuyu bir paragrafta anlatır. Yapılan genel işten bahseder.
- Okunulduğun da ne yapıldığı öğrenilecek seviyede yazılır.

ANAHTAR KELİMELER

...Bulut bilişim, windows azure gibi.

GİRİŞ

** Bulunması gereken en temel başlıklardan birisidir.

- Yapılan proje nerelerde kullanılır.
- Şu anki durum.

**İşletme araştırması için giriş bölümü; niçin kuruyorsun?

METOT

- Ne yapıldığını nasıl yapıldığını hangi programla yaptığını anlat.

# 5N 1K bulunacak !!

- Yapılan sayfaların başlıcalarını anlat.(Ne işe yarıyor?)
- Belli başlı kodları
- Metotlar ve amaçlar
**İşletme araştırması için; hangi malzemeyle? Kaça izin verildi?..

SONUÇ

- Ne yaptın ne oldu?
- Program ne işe yarıyacak?
- Hataları zorlukları vb. anlat.
**İşletme( Bu işi kurdum şu kadar süre sonra şu kadar para kazanırım)

KAYNAKÇA

- Profesyonel olmalı.
- Üstte kullanıldıysa belirtilecek.(sayılarla)

TİP

- 2 yana yaslı.
- Times New Roman (12 pnt)
- Başlıklar kalın ama anabaşlık biraz daha büyük olabilir.
- Resimler ortalı ve altında sıra nosu bulunmalı.(resim 1 vs)
- Sayfa nosu en alt ortada olacaktır.

Not: Makale,tez vs genelden özele doğru gider.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Balıkesir İlinde Katı Atık İçin Yapılan Yatırım

Balıkesir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve yüzde 85,9′u Avrupa Birliği (AB) hibesiyle gerçekleştirilen 25 milyon 511 bin avroluk Katı Atık Yönetimi Projesi çerçevesinde kurulumu süren tesis, mayıs ayında hizmete girecek.
AA muhabirinin Balıkesir Belediyesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, çevre felaketleri ve doğa kirliliğini önlemeyi hedeflemesi bakımından örnek gösterilen Katı Atık Yönetimi Projesinin temeli, 12 Aralık 2012′de atıldı. Yüzde 95′i tamamlanan ve yasal bitiş süresi 17 Mayıs 2014 olan, 25 milyon 511 bin avro maliyetli proje, yüzde 85,9 oranıyla şu ana kadar AB’den en yüksek hibe verilen proje olarak gösteriliyor.
Bölgede 100 hektar alanda kurulumu süren tesis, birçok üniteden oluşmasından dolayı entegre olarak Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. 100 bin metrekarelik alana sahip çöp döküm sahası iki bölümden oluşuyor ve toplam depolama ömrü 40 yıl olacak şekilde planlandı.
Proje kapsamındaki ayrıştırma tesisinin kapasitesi saatte 10 ton iken tıbbi atık tesisi, saatte 150-200 kilogram atık bertaraf edecek. Kompost (organik gübre) tesisi yılda 5 bin ton kapasiteli olarak planlandı. Sızıntı suyu arıtma tesisi de günlük 70 metreküp kapasiteye sahip.
Susurluk Çayı ve Kepsut Deresi’nin çevresi ile Pamukçu Ovası tarım arazilerindeki 10 bin kamyon atık, Balıkesir’deki çöp sahasına getirildi.
İvrindi, Savaştepe, Bigadiç’te orman arazisinde bulunan çöpler yerinde kapatılırken orman, akarsu kıyıları ve tarım arazilerinde çevre felaketinin önüne geçildi.
– Projenin getirileri

Toplam 120 kişiye istihdam oluşturacak proje çerçevesinde 37 bin metrekarelik vahşi depolama çöp sahası da rehabilite edildi. Böylece çöp suları arıtma tesisinde arıtılacak ve yeraltı suları ile akarsuların kirlenmesi önlenecek.
Kompost tesisi sayesinde park ve bahçe atıkları, organik atıklar ve pazar yeri atıkları, park bahçelerin peyzaj çalışmalarında kullanılacak organik gübre haline getirilecek.

Susurluk, Bigadiç, Savaştepe, İvrindi, Kepsut ile merkez Altıeylül ve Karesi ilçelerinin atıklarının toplanacağı sistemdeki tıbbi atık tesisi, ayrıca büyük önem taşıyor. Bu tür atıkların bertarafı için Bursa’ya yılda 2 milyon lira ödeyen Balıkesir Belediyesi, hem bu bedeli ödemeyecek hem de ilave 3 milyon lira daha gelir sağlayacak.

Projede gaz toplama boruları ile metan gazından enerji üretimi için gerekli alt yapı ve tesis de yapıldı. Çöp depolama sahasında oluşan metan gazından elektrik üretilmesi için çöpün 15 yıl olgunlaşması gerektiği için elektrik üretimi konusunda zorunlu olarak bu süre beklenecek. Bu süreye kadar ise oluşan metan gazı ise Gazprom Tesisi’nde yakılarak havaya verilecek. Bu sayede bu gazların atmosferde sera gazı etkisi göstermesinin önüne geçilecek.

Adobe Captivate

Adobe Captivate, Adobe firmasına ait olan bir yazılımdır. Yazılım, çeşitli görsel tasarımlarla, hareketli ve interaktif sunumlar yapmaya yarar.

Bu program ile projelerimizi videolarla anlatabiliriz. Kamera ile çekilmeye benzemez. Bilgisayar ortamında kamera işlemini gören programdır. Tanıtımda kullanılır. İlerideki konularda daha detaylı bilgi verilecektir. 

Makine Öğrenmesi (1. Gün)

Araştırma konum olan Makine Öğrenmesi'ne başlamış bulunmaktayım.
İlk olarak anladıklarımdan bahsetmek istiyorum;

1)Makine Öğrenmesi, verilen bir problemi probleme ait ortamdan edinilen veriye göre modelleyen bilgisayar algoritmalarının genel adıdır.

2)Çok büyük miktarlardaki verinin elle işlenmesi ve analizinin
yapılması mümkün değildir.

3)Amaç geçmişteki verileri kullanarak gelecek için tahminlerde bulunmaktır.

4) Bu problemleri çözmek için Makine Öğrenmesi (machine learning) yöntemleri geliştirilmiştir.

5)Makine öğrenmesi yöntemleri, geçmişteki veriyi kullanarak yeni veri için en uygun modeli bulmaya çalışır.

6)Verinin incelenip, içerisinden işe yarayan bilginin çıkarılmasına da Veri Madenciliği (data mining) adı verilir.

Yeni başladığım için temelini öğrenmeye çalışıyorum ve araştırma biriktiriyorum.

Görsel Programlama(Eclipse Emülatör Oluşturma)

Emülatör Oluşturma
Eclipse programını açtıktan sonra ;
1) Window
2) Android Virtual Device Manager
3) New.. Ayarlarını yap

File Upload İnternete Dosya Yükleme Olayı

İlk olarak FileUpload nesnesi eklenir. Buton eklenir. Butonun koduna girilerek kod yazımına başlanır. Dosyaları yüklemek için dosya eklenir. *New Folder.
Kod
Button_1 Click;
{
  FileUpload1.SaveAs(Server.MapPath("~/resim"+FileUpload1.FileName));
}

Adobe Flash Sürükle Bırak Yöntemi

Bugün sürükle bırak yöntemi gösterildi.
ilk olarak şekiller çizilir. 
isimlendirilir.
Ve kod bölümüne kodu yazılır:
kare_mc.width=300;
kare_mc.height=300;

kare_mc.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_OVER,alfa);
function alfa (event:MouseEvent)
{kare_mc.alpha=.4;
}
kare_mc.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_OUT,kalfa);
function kalfa (event:MouseEvent)
{kare_mc.alpha=100;
}

kare_mc.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_DOWN,tasi);
function tasi (event:MouseEvent)
{kare_mc.startDrag();
}
kare_mc.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_UP,birak);
function birak (event:MouseEvent)
{kare_mc.stopDrag();
}

Adobe Flash'da Mouse Gizleme

Bugün flash dersinde mouse gizleme olayına değinildi.
1.ilk olarak mouse yerine kullanılacak şekil çizilir.
2.çizilen şekle isim verilir.
3.Movia Clibe çevrilir.
4.başka katmana resim yada imlecin üzerinde gezeceği şekil çizilir.
4.F9 la ilk şeklin kod bölümüne girilir ve kodu yazılır.

Adobe Flash Gölge Efekti

Flashta yazılan yazıya resme gölge oluşturmak için Drop Shadown dan yapıyoruz.
Bu sekmeden gölge açısı değiştirilebilir(angle)
Knockout dan da yok ederiz şekli yani harf yada resim beyazlaşır sadece gölgesi kalır. 
Ecse: Esnetme olayıdır.